Info

Mahjong is een bekend gezelschapsspel. Het is over het algemeen gegeerd door zowat alle leeftijdsgroepen. Sommigen beweren dat dit één van de meest gespeelde spelletjes ter wereld is. Echter kunnen we hier geen bevestiging van geven.

Mahjong heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een Chinese bedenker. Dit leidde ertoe dat het spel een enorme impact had op het ‘spelleven’ in China. Bijna elke volwassen Chinees speelt mahjong. Later breidde het imperium zich nog uit naar Japan, Korea, de Filippijnen en Taiwan… waarna het ook de westerse wereld veroverde. Echter werd dit laatste punt niet echt een succes.

We zullen even in het kort het spel bespreken.
Aan iedere speler wordt een windrichting toegekend. De stenen worden vervolgens op de tafel omgekeerd en door elkaar geschud. De bedoeling is dat elke speler 2 rijen maakt van 18 stenen, de ene bovenop de andere. Het geheel wordt tegen elkaar geschoven. Elke speler neemt 13 stenen van het tablet.
De ene speler begint door een steen van het tablet te nemen, waarna hij meteen een eigen steen, die hij denkt niet nodig te hebben, neerlegt. Hierna is de beurt gekomen aan de volgende speler.
Heeft de speler ‘een seizoen’, dan legt hij de steen op tafel, om meteen daarna een andere te nemen. Maakt de speler een combinatie, dan laat hij niets merken en bewaart hij de combinatie tot het einde van het spel.
Maakt een speler een ‘kong’, heeft hij een extra steen nodig. Meldt hij dit niet, krijgt hij de extra steen niet.
Maakt de speler ten slotte ‘een mahjong’, legt hij geen steen meer weg. Hij meldt dat hij gewonnen heeft, waarna het spel is afgelopen.
(Voor een volledige uitleg, verwijzen we u graag naar wikipedia)

Er zijn veel mahjong flash spelletjes uitgebracht zoals: mahjong connect 1, mahjong connect 2 en mahjong 3D.

Er worden veel computerspelletjes aangeboden onder de naam ‘mahjong’. Echter zijn dit vaak patience spelletjes, die worden gespeeld met mahjong-plaatjes.
Het originele spel is erg leuk!

Van de flash spelletjes vinden wij de kubus variant erg leuk:

Mahjong Dark Dimensions

Mahjong Dark Dimensions